Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Ενημέρωση για τα στοιχεία αυτοκτονιών της Ισπανίας (έτος 2020)

By: | Tags: | Comments: 0 | March 24th, 2022

Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να επιδεινώσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Αρκετές έρευνες μελετούν αν η πανδημία Covιd-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση των αυτοκτονιών. Σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας τουλάχιστον 3671 άνθρωποι αυτοκτόνησαν μέσα στο 2019 και 3941 το 2020. Σε σχέση με τους μήνες, κατά το έτος 2020, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών καταγράφηκε από τον Μάιο (μέση αύξηση 5,2% σε σύγκριση με το 2019), εκτός από τον μήνα Νοέμβριο (−5,3%, αντίστοιχα), κάτι το οποίο ενδέχεται να σχετίζεται σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης στις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας covid -19 (Torre – Luque, Pemau, Perez-Sola & Mateo, 2022).
Πιο συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τα στοιχειά για τις Αυτοκτονίες της Ισπανίας το έτος 2020,ο μήνας με τις περισσότερες αυτοκτονίες ήταν ο Αύγουστος. Από το διάγραμμα, παρατηρούμε πως είχε μια μείωση τον Μάρτιο- Απρίλιο και μια ξαφνική αύξηση από τον Μάιο , φτάνοντας στον Αύγουστο με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών. Όπως παρατηρούμε στο σχετικό διάγραμμα, παρουσιάζει πτωτική τάση από Σεπτέμβρη έως Δεκέμβριο 2020. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες με ποσοστό 74% και των γυναικών με ποσοστό 26%.

Από τους δείκτες θνησιμότητας, παρατηρούμε πως οι περισσότεροι θάνατοι συγκεντρώνονται στην ηλικιακή ομάδα 80-89 ετών. Όσον αφορά φύλο και ηλικιακή ομάδα, στους άντρες οι περισσότερες αυτοκτονίες παρατηρούνται στην ηλικία 85-89 ενώ στις γυναίκες το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών συγκεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα 55-59, με αριθμητική διάφορα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Σε σχέση με την μέθοδο αυτοκτονίας, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο απαγχονισμός , η πτώση και η δηλητηρίαση. Στους άνδρες , οι περισσότερες αυτοκτονίες έγιναν με την μέθοδο του απαγχονισμού ενώ στις γυναίκες τα μεγαλύτερα ποσοστά παρουσιάζει η μέθοδος της πτώσης και εν συνεχεία απαγχονισμός και δηλητηρίαση. Στις γυναίκες έχουμε ένα παρά πολύ χαμηλό δείκτη στον αυτοπυροβολισμο σε αντίθεση με τους άντρες όπου κατατάσσεται στην συχνότερη μέθοδο μετά την δηλητηρίαση.

Για τη Ελλάδα, συμφώνα με τα τελευταία επίσημα στοιχειά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2019, όπως αυτά αναλύθηκαν από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, ο μηνάς με το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών ήταν ο Μάιος , παρουσιάζοντας μια εκτόξευση θανάτων και εν συνεχεία πτωτική τάση. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες με ποσοστό 83% και των γυναικών με ποσοστό 17%. Συμφώνα με την ανάλυση στους δείκτες των ηλικιακών ομάδων, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών συγκεντρώνεται στην ηλικία 85+. Με βάση το φύλο και την ηλικιακή ομάδα, στους άνδρες ο υψηλότερος δείκτης είναι στην ηλικιακή ομάδα 85+ και στις γυναίκες στην ηλικία 75-79 .
Από τις αναλύσεις μας, όπως παρατηρούμε τόσο από τα στοιχειά που αφορούν τις αυτοκτονίες της Ελλάδας όσο και της Ισπανίας, το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών ανά χρόνια συγκεντρώνεται στους άντρες και στην ηλικιακή ομάδα 85+. Αυτό είναι ένα κοινό στοιχειό που παρατηρείται κάθε έτος τόσο στην Ελλάδα όσο και χώρες του εξωτερικού , όπως επίσης και η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας είναι ο απαγχονισμός.
Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 συνεχίζουν την καταγραφή των θανάτων συλλέγοντας δεδομένα από όλη την επικράτεια της χώρας. Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Πηγές: https://www.ine.es/dynt3/inebase/index.htm?padre=8272…
A. de la Torre, L. Pemau, V. Perez-Sola & J. L. Ayuso-Mateos (2022). Suicide mortality in Spain in 2020: The impact of the COVID-19 pandemic. Revista de Psiquiatría y Salud Mental. In Press
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ

Top

Pin It on Pinterest