Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η αντιαυτοκτονική δράση του λιθίου και η χρήση του από το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

By: | Tags: | Comments: 0 | August 1st, 2019

Η χορήγηση χαμηλής δοσολογίας λιθίου σε αυτοκτονικούς ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή όπου το λίθιο αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής, αποτελεί φαρμακευτική επιλογή της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ. Άλλωστε, η αντιαυτοκτονική δράση του λιθίου, καθώς και της κλοζαπίνης, είναι ισχυρά επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Το λίθιο είναι ένα χημικό στοιχείο το οποίο βρίσκουμε στη φύση ως ορυκτό άλας.  Αυτό σημαίνει ότι μικρές ποσότητες  λιθίου εντοπίζονται στο νερό της θάλασσας, στο νερό της βρύσης αλλά και σε οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα και στη διατροφή μας σε διάφορα λαχανικά και κρέατα. Από το 1843 το λίθιο δίδεται σε υψηλές δοσολογίες ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις, ενώ εδώ και εβδομήντα χρόνια αποτελεί την βασικότερη μορφή φαρμακοθεραπείας για τη σταθεροποίηση της διάθεσης στη διπολική διαταραχή.

Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν  έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι οι γεωγραφικές  περιοχές που είχαν υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης λιθίου στο νερό  εμφάνιζαν στατιστικά 50-60% μικρότερο αριθμό αυτοκτονιών σε σχέση με τις περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα λιθίου. Αυτές οι μελέτες έκαναν τους επιστήμονες να αναρωτιούνται εάν η λύση για την πρόληψη της αυτοκτονίας είναι το να εμπλουτιστεί το πόσιμο νερό με ιχνοποσότητες του εν λόγω άλατος, μια ιδέα γύρω από την οποία υπάρχει, αναμενόμενα, σκεπτικισμός.

Εύκολα κάποιος μπορεί να προβάλλει ενστάσεις γύρω από τις γνωστές παρενέργειες του λιθίου που έχουν να κάνουν με την πρόσληψη βάρους, τον υποθυρεοειδισμό και τη νεφρική λειτουργία.  Φυσικά, είναι αποδεδειγμένο ότι τέτοιες παρενέργειες προκαλούνται μονάχα όταν η δοσολογία είναι υψηλή. Έτσι, εάν γίνει σωστή χρήση, πάντα με την καθοδήγηση των ειδικών, σπάνια εμφανίζονται τέτοιου είδους παρενέργειες.

Η λήψη λιθίου σε χαμηλή δοσολογία μπορεί να είναι ευεργετική αφού έχουν αποδειχθεί οι επιδράσεις που έχει στην εγκεφαλική λειτουργία, την ψυχική υγεία και τον έλεγχο της παρορμητικότητας, σημαντικού παράγοντα της αυτοκτονικής κρίσης.

Top

Pin It on Pinterest