Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | January 24th, 2023

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Suicide and Life-Threatening Behavior τα 2/3 των αυτοκτονιών στρατιωτικών στις Η.Π.Α. πραγματοποιούνται με πυροβόλα όπλα. Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης βρήκαν ότι οι στρατιωτικοί που είχαν σκέψεις να βάλουν τέλος στην ζωή τους έτειναν να παραμελούν την διαφύλαξη της ασφάλειας των όπλων που είχαν στην κατοχή τους. Αντίθετα, εκείνοι που λάμβαναν θεραπευτική υποστήριξη ήταν πιο πιθανό να φροντίζουν την ασφάλειά τους.
Στην Ελλάδα η μέθοδος του αυτό-πυροβολισμού αποτελεί την 3η μέθοδο αυτοκτονίας σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ σε επίπεδο πληθυσμού. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να βάλουν τέρμα στην ζωή τους με την χρήση όπλου εξαιτίας της αυξημένης πρόσβασής τους σε αυτά ενώ είναι τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά ότι τείνουν να επιλέγουν περισσότερο βίαιες μεθόδους αυτοκτονίας. Επιπρόσθετα, η αυτοκτονία με υπηρεσιακό όπλο αποτελεί μία από τις πιο συχνές μεθόδους αυτοκτονίας που χρησιμοποιούν άτομα που υπηρετούν στον στρατό ή εργάζονται σε σώματα ασφαλείας.
Η εφαρμογή μιας πολιτικής ασφαλούς διαφύλαξης των όπλων ανεξάρτητα από την ύπαρξη παρουσίας αυτοκτονικού ιδεασμού μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει μία βέλτιστη πρακτική πρόληψης της αυτοκτονίας. Κατευθύνσεις στο πλαίσιο αυτού όπως η διαφύλαξη των όπλων σε ειδική θήκη ή χρηματοκιβώτιο ασφαλείας, η αφαίρεση των σφαιρών πριν την αποθήκευσή του και η χρήση κλειδαριάς ασφαλείας στην σκανδάλη του ως μέρος της ρουτίνας των αρμοδιοτήτων των ατόμων που εργάζονται σε στρατιωτικά πλαίσια και σώματα ασφαλείας μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά την ζωή των ευάλωτων ατόμων.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στα θανατηφόρα μέσα αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις συστάσεις του Π.Ο.Υ. στο πεδίο πρόληψης της αυτοκτονίας. Παρεμβάσεις όπως ο περιορισμός της οπλοχρησίας σε εργαζομένους σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικούς σε διαστήματα όπου ο αυτοκτονικός κίνδυνος είναι ενεργός είναι απαραίτητες για την διαφύλαξη της προστασίας της ζωής τους. Οι περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια βραχείων αυτοκτονικών κρίσεων οι οποίες, εφόσον αντιμετωπιστούν κατάλληλα, μπορούν να επιτρέψουν την επαναφορά του ατόμου στο πρότερο επίπεδο λειτουργικότητάς του. Ως εκ τούτου, η επανεξέταση των συνθηκών της πιθανής επαναφοράς της δυνατότητας οπλοχρησίας σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται ως απαραίτητη. Τέλος, η ύπαρξη ενός σαφούς πλαισίου αξιολόγησης και εκπαίδευσης του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών ιδίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα οπλοφορίας και οπλοχρησίας καθώς και η επανάληψη και επικαιροποίηση της ανάληψης δυνατότητας τους για οπλοφορία και οπλοχρησία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συστάσεις που έχουν προταθεί εδώ και αρκετά χρόνια από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εργαζομένων καθώς και της προστασίας της ψυχικής τους υγείας.
Πηγές :
Anestis, M. D. et al. (2023). Differences in firearm storage practices among United States military servicemembers who have and have not disclosed suicidal thoughts or attended behavioral health sessions. Suicide and Life-Threatening Behavior. https://doi.org/10.1111/sltb.12940
—————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

Top

Pin It on Pinterest