Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | May 19th, 2023

Αρκετές φορές διαβάζουμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τον χαρακτηρισμό της αυτοκτονίας ως «επαναστατική πράξη» και την απόδοση της σε κίνηση «δύναμης» και «ηρωισμού» ή αναμενόμενη «αντίδραση» σε ένα στρεσσογόνο γεγονός.
Με απόλυτο σεβασμό και ενσυναίσθηση απέναντι σε όλους τους επιζώντες αυτοκτονίας, με αρκετούς από τους οποίους είμαστε κοντά εδώ και αρκετά χρόνια, νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε πως πολλές φορές το στίγμα γύρω από την αυτοκτονία όπως και επώδυνα συναισθήματα που αναδύονται έπειτα από μία τέτοια απώλεια όπως ο θυμός, η ντροπή, οι τύψεις, το αίσθημα της ατομικής «ευθύνης» για τον θάνατο «θολώνουν» την πραγματική εικόνα. Η αυτοκτονία αποτελεί μία νόσο της εγκεφαλικής λειτουργίας όπως και κάθε ψυχική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη σκέψη, το συναίσθημα και την συμπεριφορά και εκδηλώνεται ως απόρροια πολλών παραγόντων. Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν δεν αποφασίζουν συνειδητά να βάλουν τέλος στην ζωή τους, ωστόσο ο πόνος που βιώνουν εξαιτίας της ψυχικής ασθένειας από την οποία νοσούν διαστρεβλώνει την πραγματικότητα κάνοντάς τους να πιστεύουν πως η αυτοκτονία αποτελεί την μόνη λύση στα προβλήματά που αντιμετωπίζουν.
Η αυτοκτονία δεν είναι κάτι τυχαίο ή απρόβλεπτο, δεν αποτελεί ένα «μοιραίο» γεγονός. Τόσο με βάση την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα όσο και μέσα από την καθημερινή κλινική μας πρακτική και εμπειρία στο πεδίο της αυτοκτονίας με αυτοκτονικούς ασθενείς και επιζώντες αυτοκτονίας εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που έβαλαν τέλος στην ζωής τους είτε είχαν ζητήσει βοήθεια είτε είχαν παρουσιάσει ξεκάθαρα σημάδια που υποδήλωναν ότι η ψυχική τους υγεία είχε επιβαρυνθεί. H έγκαιρη αναγνώριση και παροχή βοήθειας προς εκείνους θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την πλειοψηφία αυτών των θανάτων.
Εάν έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας, εάν ανησυχείτε για κάποιο οικείο σας πρόσωπο ή εάν έχετε χάσει κάποιον άνθρωπο λόγω αυτοκτονίας καλέστε άμεσα στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018.
—————————————————————————-
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest