Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η Επιλογή της Μεθόδου Αυτοκτονίας Αποκαλύπτει Αρκετά για τα Χαρακτηριστικά των Αποπειραθέντων ή των Θανόντων

By: | Tags: | Comments: 0 | April 13th, 2024

Η επιλογής της μεθόδου αυτοκτονίας αποτελεί ένα εξελισσόμενο ερευνητικό πεδίο της σύγχρονης βιβλιογραφίας στο πεδίο της αυτοκτονoλογίας. Συμφώνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η αυτό- δηλητηρίαση, ο απαγχονισμός και ο αυτό-πυροβολισμός αποτελούν τις συχνότερες μεθόδους αυτοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο επιπολασμός των μεθόδων αυτοκτονίας διαφέρει από χώρα σε χώρα και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την διαθεσιμότητα και την πρόσβαση στα θανατηφόρα μέσα. Στην Ευρώπη και στις περισσότερες χώρες του κόσμου η κυριότερη μέθοδος αυτοκτονίας αποτελεί ο απαγχονισμός, σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. αποτελεί ο αυτό-πυροβολισμός ενώ στις ασιατικές χώρες συχνή μέθοδος αυτοκτονίας αποτελεί η δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα λόγω της διαθεσιμότητάς τους στις αγροτικές περιοχές. Η επιλογή της μεθόδου μπορεί να αναδείξει σημαντικά στοιχεία για τα δημογραφικά, κλινικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ατόμων που βάζουν τέλος στην ζωής τους καθώς και να ενισχύσει τις διαθέσιμες προληπτικές παρεμβάσεις.
Για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ, οι συχνότερες μέθοδοι αυτοκτονίας σε σύνολο πληθυσμού αποτελούν ο απαγχονισμός, η πτώση από ύψος και ο αυτό-πυροβολισμός. Σε σχέση με το φύλο, ο απαγχονισμός αποτέλεσε την συχνότερη μέθοδο αυτοκτονίας τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες και ακολουθεί αυτό- πυροβολισμός για τους άντρες και η πτώση από ύψος για τις γυναίκες ως η δεύτερη συχνότερη μέθοδος.
Αναφορικά με την επιλογή της μεθόδου αυτοκτονίας, διάφοροι παράμετροι έχουν αποδοθεί σε αυτήν με βάση την παγκόσμια βιβλιογραφία. Όπως μας αναφέρουν άτομα που είχαν πραγματοποιήσει κάποια απόπειρα αυτοκτονίας και απευθύνθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ οι λόγοι επιλογής μίας συγκεκριμένης μεθόδου σχετίζονταν με ζητήματα όπως οι πιθανότητες θνησιμότητας, η πρόσβαση στα μέσα, η μέθοδος που πραγματοποιήθηκε στην προηγούμενη απόπειρα, η ελαχιστοποίηση του πόνου κ.α.
Επιπρόσθετα, άτομα που έπασχαν από μείζονες ψυχιατρικές παθήσεις όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και υποτροπιάζουσα κατάθλιψη μας μετέφεραν ότι οι λόγοι που τους κινητοποίησαν να κάνουν κακό στον εαυτό τους αποτελούσαν ακουστικές ψευδαισθήσεις και η παρορμητικότητα.
Σε γενικές γραμμές, η διερεύνηση του ζητήματος της επιλογής μεθόδου αυτοκτονίας μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην βαθύτερη κατανόηση του ζητήματος και τον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Το 95% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Η εφαρμογή έγκαιρων πρώιμων παρεμβάσεων μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην αποτροπή αυτών των πρόωρων θανάτων.
Εάν έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή ανησυχείτε για κάποιο οικείο σας πρόσωπο, καλέστε στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Top

Pin It on Pinterest