Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | July 13th, 2023

Από το 2007, στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους με σκέψεις αυτοκτονίας ή άτομα που ανησυχούν για κάποιο οικείο του πρόσωπο να επικοινωνήσουν διαδικτυακά με εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στην διεύθυνση help@suicide-help.gr. Τα emails απαντώνται εντός 48 ωρών.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του φορέα, η ηλεκτρονική διεύθυνση help@suicide-help.gr λαμβάνει ετησίως γύρω 500 με 600 emails από όλη την Ελλάδα, ο αριθμός των οποίων παρουσιάζει συνεχιζόμενη αυξητική τάση τα τελευταία έτη. Σε μία μεγάλη μερίδα των περιπτώσεων ακολουθεί τηλεφωνική επαφή ή επικοινωνία μέσω φυσικής επίσκεψης ή τηλεδιάσκεψης των χρηστών με το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δίνονται ενημερωτικές πληροφορίες για θέματα γύρω από την αυτοκτονία και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Η διαδικτυακή επικοινωνία μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη της αυτοκτονίας και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Όπως και στην περίπτωση της τηλεφωνικής υπηρεσίας, η επικοινωνία μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δίνει την δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας στους χρήστες και διαφυλάσσει την ανωνυμία τους. Επιπρόσθετα, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητική για ανθρώπους που αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια να εκφραστούν μέσω του γραπτού λόγου ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων τους ενώ ο γραπτός λόγος παρέχει την δυνατότητα της περεταίρω επεξεργασίας των βιωμάτων τους. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για άτομα που δεν έχουν πρότερη εμπειρία να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει αναπτύξει συνεργασία με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Instagram, twitter, tik tok, tumblr κ.α.) ώστε οι χρήστες να αναφέρουν αναρτήσεις με περιεχόμενο που αφορά την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό και να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας του Κέντρου.
Τέλος, εκτός από την παροχή υποστήριξης σε άτομα που παρουσιάζουν αυτοκτονικές σκέψεις ή στο οικείο τους περιβάλλον, η ηλεκτρονική αλληλογραφία λειτουργεί επίσης και ως μια υπηρεσία συνεχιζόμενης επικοινωνίας και συνέχειας της φροντίδας σε λήπτες των υπηρεσιών του Κέντρου που έχουν βιώσει και μία αυτοκτονική κρίση και έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία τους. Μια τέτοια υπηρεσία, εκτός πολλών άλλων, μειώνει τις πιθανότητες κινδύνου για αυτοκτονία και διασφαλίζει την έγκαιρη παροχή κατάλληλης φροντίδας σε αυτούς.
Χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η δυνατότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας δεν συστήνεται σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να καλέσετε άμεσα την 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018.
——————————————————————————
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest