Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων/Μονάδες Τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ

By: | Tags: | Comments: 0 | April 7th, 2023

Στις επόμενες 8 ώρες, ένας άνθρωπος που πονάει ψυχικά, θα νιώσει τόσο απελπισμένος που θα σκεφτεί σαν μοναδική λύση την αυτοκτονία. Θα νιώσει έντονα το αίσθημα ότι είναι αβοήθητος, θα πάρει την τελευταία του ανάσα στη ζωή και θα βουτήξει στον θάνατο. Στις επόμενες 8 ώρες, ένας πατέρας, σοκαρισμένος και έκπληκτος, θα βρει το άψυχο σώμα του παιδιού του, θα τρέμει, θα σπάσει, θα νιώσει πανικό. Η μητέρα του, μούσκεμα από τα δάκρυα, θα θέλει να πάρει το άψυχο σώμα του παιδιού της αγκαλιά. Και οι δυο γονείς θα αισθάνονται εντελώς απροετοίμαστοι και τρομερά μόνοι. Στις επόμενες 8 ώρες, ένας σύζυγος ή μια σύζυγος θα νιώσει απίστευτο πόνο, θυμό και σύγχυση. Την ίδια στιγμή τα μικρά παιδιά της οικογένειας θα ζήσουν για μήνες ή και χρόνια τα δύσκολα και εναλλασσόμενα συναισθήματα του γονιού που έμεινε πίσω. Σε 8 ώρες, δεν θα το ξέρουν, αλλά τα πλάνα των επόμενων ημερών θα σβηστούν μονομιάς. Το επόμενο διάστημα θα αναρωτηθούν γιατί ο επιζών γονέας φωνάζει «χωρίς λόγο» ή γιατί δεν γυρίζει πια εγκαίρως από την δουλειά ή γιατί κάθεται πιο συχνά από ποτέ, για ώρες, μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.
Σε 8 ώρες από τώρα οι φίλοι του ανθρώπου θα χάσουν τον κολλητό τους, «έναν άνθρωπο που πάντα ήταν με το χαμόγελο στα χείλη». Οι συνάδελφοι θα ταραχτούν και θα σκέφτονται ότι δεν είχαν ποτέ καταλάβει τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Σε 8 ώρες από τώρα ένα ηφαίστειο συναισθημάτων, έντασης και απόγνωσης θα δημιουργηθεί στη σκέψη όλων αυτών των ανθρώπων, τόσο αυτού που αυτοκτονεί, όσο και των επιζώντων. Σε 8 ώρες από τώρα, κάθε άτομο στην οικογένεια θα αμφισβητήσει τον Θεό, θα αμφισβητήσει τη ζωή, θα αμφισβητήσει το νόημα της ύπαρξης.
Τις επόμενες ημέρες, η αυτοκτονία που μόλις προηγήθηκε δεν θα είναι στις κουβέντες των επισκεπτών που έρχονται να συμπαρασταθούν στην οικογένεια. Σαν ένα κοινό μυστικό που δεν πρέπει ποτέ να ειπωθεί.
Μόνο στην Ελλάδα, 3 οικογένειες σήμερα θα αλλάξουν για πάντα, η ψυχική τους υγεία και οι σχέσεις τους θα διαταραχθούν. Το τραύμα και το στίγμα της αυτοκτονίας θα επηρεάσει κάθε μέλος της.
Και οι 3 αυτές οικογένειες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Ότι υπάρχει ελπίδα. Ότι υπάρχει βοήθεια.
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5000 πενθούντες ετησίως. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, βιώνοντας όχι μόνο το συναισθηματικό φορτίο του πένθους αλλά και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, ενώ 135 άτομα θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από κάθε αυτοκτονία. Ακόμη, στην Ελλάδα δεν έχουμε καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.
Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Συμβαίνει εδώ και τώρα. Πείτε στους αγαπημένους σας, στους συναδέλφους σας, στους γείτονες σας, στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για το πώς αισθάνεστε και τι σκέφτεστε. Μιλήστε τους τώρα. Αν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας, αναζητήστε την κατάλληλη βοήθεια. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να είχε προληφθεί.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
Απευθύνεται σε:
• Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
• Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
• Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
• Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια, ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο
Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 καθώς και το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, αποτελεί τη μοναδική Μονάδα Ψυχική Υγείας στη χώρα η οποία, εδώ και περισσότερα από 16 χρόνια αναπτύσσει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο στα πεδία της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Η Μονάδα λειτουργεί με την εποπτεία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο φορέα στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP).
• Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας ΚΛΙΜΑΚΑ
Διεύθυνση: Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός-Αθήνα, Τηλ. 210 3417162-3
• 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
• Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων/ Μονάδες Τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ
 Νάξος: Οδός Δανακού, Χώρα Νάξου, τηλ. 2285026982
 Σαντορίνη: Μεσσαριά, τηλ. 2286025961
 Αμοργός: Κατάπολα, τηλ. 2285071840
 Καστελόριζο: Π.Π.Ι. Μεγίστης, τηλ. 2246049122
 Σύμη: Π.Π.Ι. Σύμης, τηλ. 2246023533

Top

Pin It on Pinterest