Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Κλίμακα: SOS για τις Αυτοκτονίες εντός Νοσοκομείων – Απαιτείται Δράση

By: | Tags: | Comments: 0 | October 11th, 2023

Οι πρόσφατες ενδονοσοκομειακές αυτοκτονίες (ενός 89χρονου στο Γ.Ν. της Θήβας και ενός 35χρονου στο Γ.Ν. Χανίων) έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο τις σοβαρές αμέλειες και την απουσία μέτρων πρόληψης της αυτοκτονίας σε μονάδες υγείας και νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, θεωρούμε αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι τραγικές ελλείψεις έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ, στην τραγική απώλεια περισσότερων από 100 συνανθρώπων μας ενώ χρειάζεται να θυμόμαστε πως οι συνέπειες δεν σταματούν σε αυτούς τους 100 θανάτους, καθώς μία αυτοκτονία επηρεάζει πολύ περισσότερα άτομα του περίγυρου του θανόντα οι οποίοι, εκτός από την οδύνη της απώλειας καλούνται να διαχειριστούν το στίγμα της αυτοκτονίας.
Η αυτοκτονικότητα αποτελεί μία από τις συχνότερες καταστάσεις επείγουσας ψυχιατρικής που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες υγείας. Οι στατιστικές είναι ανησυχητικές 3%-5,5% των αυτοκτονιών γίνονται εντός ψυχιατρικών ιδρυμάτων και 2% εντός γενικών νοσοκομείων . Η πρόληψη τέτοιων ζητημάτων οφείλει να αποτελεί κύριο μέλημα των μονάδων υγείας και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατραπούν από τόπο ασφάλειας και φροντίδας των ευάλωτων ατόμων σε «hotspot» αυτοκτονίας.
Προτρέπουμε εκ νέου τις Διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της διερεύνησης των αιτιών που συνέβαλλαν στους δυο θανάτους και την διάφανη ανάδειξη των αμελειών που είχαν ως αποτέλεσμα την μη επαρκή προστασία και ασφάλεια των ασθενών , ενώ καλούμε την πολιτεία να θέσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα για την πρόληψη των αυτοκτονιών ευθυγραμμιζόμενη με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας «ότι κάθε χώρα οφείλει να υιοθετήσει ή να σημειώσει πρόοδο προς την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής πρόληψης αυτοκτονιών» για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.
Τα νοσοκομεία θα πρέπει να αποτελούν τόπους περίθαλψης και όχι χώρους όπου ασθενείς βρίσκουν το θάνατο αυτοκτονώντας.

Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr
www.suicide-help.gr www.klimaka.org.gr

Top

Pin It on Pinterest