Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΚΛΙΜΑΚΑ-Αυτοκτονία στις φυλακές Κορυδαλλού

By: | Tags: | Comments: 0 | August 20th, 2019

Μόλις πριν λίγες ώρες ένας σωφρονιστικός υπάλληλος της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού έβαλε τέλος στην ζωή του, χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό του όπλο, μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, αν ο αυτόχειρας είχε δώσει κάποια προειδοποιητικά σημάδια και ποια ήταν αυτά, ωστόσο είμαστε σε θέση, να γνωρίζουμε πως σίγουρα υπήρξαν συγκεκριμένες διεργασίες, που επιβάρυναν το ψυχικό φορτίο που βίωνε καθώς επίσης ενεργοποίησαν και κινητοποίησαν την ευαλωτότητά του.

Ο 50χρονος άντρας εργαζόταν εδώ και μια δεκααπενταετία σε ένα έντονα ψυχοπιεστικό περιβάλλον, όπου καλούνταν, να αντιμετωπίζει καθημερινά στρεσσογόνες καταστάσεις. Η έκθεση σε βίαια ή/και τραυματικά γεγονότα, το έντονο στρες, οι συνεχιζόμενες μεταβολές των βαρδιών με συνέπειες την φτωχότερη ποιότητα του ύπνου, η έλλειψη ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την παρουσία προδιαθεσικών ψυχοπαθολογικών χαρακτηριστικών συνεργούν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία αλλά και τα στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται συνεχώς το Παρατηρητήριο για τις Αυτοκτονίες που λειτουργεί το Κέντρο Για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ το 10% των υπαλλήλων που εργάζονται σε σωφρονιστικά καταστήματα έχει σκεφτεί, να βλάψει τον εαυτό του  ενώ ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται για τους εργαζόμενους που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Επιπρόσθετα, οι πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους συμπτωματολογία διαταραχής μετατραυματικού στρες είναι πολύ υψηλή.

Η ψυχιατρική και ψυχολογική αξιολόγηση των εργαζόμενων σε τέτοια επαγγέλματα κατά την πρόσληψη και κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους προκειμένου να διασφαλιστεί, ότι διαθέτουν έναν ικανοποιητικό βαθμό ψυχικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας καθίσταται απαραίτητη για την διασφάλιση της προστασίας της ζωής ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Στην ΚΛΙΜΑΚΑ για ακόμη μια φορά θα θέλαμε, να τονίσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σαφούς πλαισίου υποστήριξης του συνόλου των ενστόλων αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και της συνεπαγόμενης δυνατότητας τους οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Επιπλέον, μετά από  περιστατικά αυτοκτονίας, κρίνεται σκόπιμη η διεξαγωγή ψυχολογικών αυτοψιών προκειμένου όχι μόνο να υποστηριχθούν οι οικογένειες, οι οικείοι, οι αυτόπτες μάρτυρες και το επαγγελματικό (και μη) περιβάλλον του αυτόχειρα, αλλά και να αναδειχθούν εκείνες οι ελλείψεις και οι παρεμβάσεις η αντιμετώπιση και υλοποίηση των οποίων θα μπορούσαν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τέτοιους πρόωρους θανάτους.

Στην ΚΛΙΜΑΚΑ και το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας δεχόμαστε τους οικείους, τους συγγενείς αυτοχείρων, το φιλικό περιβάλλον αλλά και καθέναν που μπορεί, να έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μιας αυτοκτονίας ή έχει βιώσει με τον οποιονδήποτε τρόπο την απώλεια ενός δικού του ανθρώπου, παρέχοντας την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

 

Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

 

Top

Pin It on Pinterest