Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΚΛΙΜΑΚΑ:
Μία αυτοκτονία που θα μπορούσε να προληφθεί:
Τι θα γινόταν εάν μπορούσαμε να διαφοροποιήσουμε τον χρόνο

By: | Tags: | Comments: 0 | September 21st, 2022

Ένας ακόμη επιζών αυτοκτονίας απευθυνόμενος στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ μας μετέφερε σήμερα εκτός από τον πόνο για την τραγωδία της απώλειας ενός αγαπημένου του προσώπου που αυτοκτόνησε, τα σημεία εκείνα τα οποία εάν αντιστρέφαμε τον χρόνο και ακολουθούσαμε τις αλληλουχίες που οδήγησαν στον θάνατο, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Ο θάνατος που έχει ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία δεν ακολουθεί σχεδόν ποτέ μία ευθύγραμμη πορεία. Εάν εξετάσουμε αναλυτικά τα διάφορα στάδια της ζωής του αυτόχειρα μπορούμε να εντοπίσουμε προηγούμενες λεκτικές αναφορές στον θάνατο ή στην αυτοκτονία, πιθανές προηγούμενες προσπάθειες να κάνει κακό στον εαυτό του ακόμη και προσπάθειες να αναζητήσει θεραπεία ή να λάβει βοήθεια χωρίς αποτέλεσμα.
Συχνά, το άτομο μπορεί να φτάσει στο σημείο να νοσεί βαριά, ωστόσο καθώς δεν υπάρχει η γνώση για το ποια συμπτωματολογία ψυχικής ασθένειας συνιστά αιτία άμεσης επίσκεψης σε έναν ειδικό όπως θα ήταν στην περίπτωση ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου, οι οικείοι ή ακόμη και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας δεν συνειδητοποιούν τις διαστάσεις της βαρύτητας του αυτοκτονικού ιδεασμού αφήνοντας εν αγνοία τους τα άτομα να οδηγηθούν στον θάνατο. Πολλές φορές, ακόμη και οι ίδιοι οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα η ίδια η ασθένεια είναι αυτή που διαταράσσει τις γνωστικές και συναισθηματικές τους λειτουργίες με αποτέλεσμα να μην ζητούν βοήθεια.
Σε αυτήν την περίπτωση, το οικείο περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά επικοινωνώντας με πηγές βοήθειας και σε συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας να λάβει άμεσα μέτρα προφύλαξης τα οποία ο τελευταίος θα έχει συστήσει υπεύθυνα και εξατομικευμένα ως προς τον εκάστοτε ασθενή.
Η ανάγκη εφαρμογής εναρμονισμένων στρατηγικών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και μη στο πεδίο καθώς και η προαγωγή της ψυχικής υγείας αποτελούν βασικοί άξονες μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρόληψης της αυτοκτονίας.
Σε περίπτωση που ανησυχείτε για κάποιο οικείο σας πρόσωπο που εκφράζει αυτοκτονικές σκέψεις επικοινωνήστε άμεσα με την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018.

 

Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
Top

Pin It on Pinterest