Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Μερικά μη «τυπικά» χαρακτηριστικά της κατάθλιψης

By: | Tags: | Comments: 0 | July 17th, 2023

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη αντιμετωπίζουν έως και 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν ενώ ερευνητικά είναι τεκμηριωμένο ότι το 90% των ατόμων που αυτοκτόνησαν έπασχε από κατάθλιψη την περίοδο που έβαλε τέλος στην ζωή του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκτονολογίας, εκτός από τα τυπικά της συμπτώματα (όπως π.χ. παρατεταμένα αισθήματα θλίψης, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προκαλούσαν ευχαρίστηση κ.α.) η κατάθλιψη μπορεί να συνδέεται και με μη «τυπικά» χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να δυσχεραίνουν, επιπρόσθετα, την λειτουργικότητα των ατόμων και να λειτουργούν επιβαρυντικά στην καθημερινότητα τους αυξάνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο της αυτοκτονίας.
Κάποια από αυτά περιγράφονται στην παρακάτω κάρτα. Κανένα από τα χαρακτηριστικά αυτά δεν συνδέεται άμεσα (σε σχέση αίτιου – αιτιατού) με τον κίνδυνο της αυτοκτονίας, παρόλα αυτά η ύπαρξή τους μπορεί να επιδεινώνει αυτόν τον κίνδυνο σε ευάλωτα άτομα.

Εάν κάποιο ή κάποια χαρακτηριστικά που περιγράφονται παρακάτω σας προκαλούν δυσκολίες στην καθημερινότητα ή έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή/και ανησυχείτε για κάποιο οικείο πρόσωπο, επισκεφθείτε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ή καλέστε άμεσα την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018.
—————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest