Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

By: | Tags: | Comments: 0 | May 1st, 2023


Το 1969, ένας φοιτητής με το όνομα Prosenjit Poddar λάμβανε θεραπεία από κάποιον θεραπευτή του Cowell Memorial Hospital στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, ο Poddar εκμυστηρεύτηκε, στο πλαίσιο της ψυχοπαθολογίας του, στον θεραπευτή του ότι σχεδίαζε να σκοτώσει μια νεαρή γυναίκα το οποίο εν τέλει και έκανε. Ο θεραπευτής ισχυρίστηκε στις αρχές ότι δεν είχε καθήκον να προστατεύσει την γυναίκα καθώς δεν αποτελούσε δική του ασθενής.
Οι γονείς της γυναίκας κατέθεσαν μήνυση κατά του Πανεπιστημίου και των θεραπευτών που συμμετείχαν στη θεραπεία του Poddar, υποστηρίζοντας ότι είχαν καθήκον να προειδοποιήσουν την κόρη τους και τους ίδιους για την επικινδυνότητα που διέτρεχαν.
Στην υπόθεση ασκήθηκε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο επέτρεψε να ισχύει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια. Η υπόθεση Tarasoff, όπως ονομάστηκε, έκρινε το 1974 ότι οι θεραπευτές είχαν καθήκον «όταν ένας ασθενής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο εκδήλωσης ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς να ασκούν εύλογες και ουσιαστικές πρακτικές για να προστατεύσουν τα πιθανά θύματα αυτού του κινδύνου». Αυτά τα μέτρα συμπεριελάμβαναν την προειδοποίηση των οικείων των ασθενών και των θυμάτων, την σύσταση για ακούσια νοσηλεία του ασθενούς και της επικοινωνίας με την αστυνομία. Η μη εκπλήρωση των παραπάνω θα μπορεί να οδηγήσει σε νομική ευθύνη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Έκτοτε, η απόφαση καθιερώθηκε ως νομικό προηγούμενο, το οποίο υιοθετήθηκε σε πολλές άλλες πολιτείες και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πρακτική της φροντίδας ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία επεκτάθηκε αργότερα και στις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών – αυτοκτονιών.
Η παραπάνω υπόθεση αποτελεί μία από τις υποθέσεις που συνέβαλλαν στην υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου για την ψυχική υγεία και τις ευθύνες των επαγγελματιών ψυχικής υγείας απέναντι στους πάσχοντες.
——————————————————————————
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest