Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΟΙ ΤΩΡΙΝΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΩΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ

By: | Tags: | Comments: 0 | November 22nd, 2022


Ανάμεσα στις καθημερινές ενημερώσεις που λαμβάνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τις αυτοκτονίες που συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά στην χώρα μας, ένα μεγάλο κομμάτι εξ αυτών, περιλαμβάνει τις πολυάριθμες μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας που συμβαίνουν στην Ελλάδα για το σύνολο των οποίων δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου εκτιμάται ότι από τον Ιανουάριου του 2022 έχουν δημοσιευτεί μόνο στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τουλάχιστον 156 απόπειρες αυτοκτονίας σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος. Ο πραγματικός αριθμός εξ αυτών είναι ανυπολόγιστος. Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, το εύρος των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών παρομοιάζεται πολλές φορές με ένα παγόβουνο όπου στην κορυφή βρίσκονται οι θάνατοι που καταγράφονται επίσημα ως αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας που παρουσιάζονται στις μονάδες υγείας ενώ κάτω από την επιφάνεια βρίσκονται οι χιλιάδες απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές οι οποίες παραμένουν στην αφάνεια.
Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου από τις αρχές του έτους 2022 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 525 αυτοκτονίες. Εάν λάβουμε υπόψη ότι μία αυτοκτονία ισοδυναμεί με τουλάχιστον 15 – 25 μη θανατηφόρες απόπειρες τότε αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του τρέχοντος έτους έχουν συμβεί τουλάχιστον 10.000 απόπειρες αυτοκτονίας. Οι χιλιάδες απόπειρες αυτοκτονίας αντανακλούν τις ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας στην έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια ενώ αυτήν την στιγμή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον 156 άτομα όπως και χιλιάδες άλλοι συνάνθρωποί μας βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε κίνδυνο να αυτοκτονήσουν.
Η εξασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας των αυτοκαταστροφικών ατόμων με νοσηλεία έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας αποτελεί μία από τις βέλτιστες πρακτικές πρόληψης της αυτοκτονίας. Στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ μία υπηρεσία εβδομαδιαίας τηλεφωνικής παρακολούθησης και επαναξιολόγησης (follow – up) των αυτοκαταστροφικών ασθενών μετά το πέρας της αυτοκτονικής κρίσης ως κομμάτι της θεραπείας τους έχει εισαχθεί από ετών στις υπηρεσίες του Κέντρου. Μια υπηρεσία επαναξιολόγησης των αυτοκαταστροφικών ασθενών μειώνει τις πιθανότητες του κινδύνου για αυτοκτονία και μπορεί έγκαιρα να αποτρέψει ένα μεγάλο ποσοστό των μελλοντικών αποπειρών αυτοκτονίας.
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest