Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΙΩΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | July 14th, 2023

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκτονολογίας ως «βιωμένη εμπειρία» στο πεδίο της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών ορίζεται ως η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι που έχουν έρθει σε άμεση επαφή με την αυτοκτονία.

Αυτό περιλαμβάνει τους ανθρώπους που έχουν βιώσει και αντιμετωπίσει μία αυτοκτονική κρίση, που έχουν επιβιώσει από μία απόπειρα αυτοκτονίας, που έχουν βιώσει την απώλεια ενός οικείου προσώπου που αυτοκτόνησε, που έχουν επηρεαστεί ή εκτεθεί σε μία αυτοκτονία ακόμη και αυτούς που έχουν προσφέρει υποστήριξη σε κάποιο πρόσωπο που είχε με ,οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, εμπειρία με την αυτοκτονία.
Οι άνθρωποι με κάποια βιωμένη εμπειρία αυτοκτονίας μπορούν να διαδραματίσουν πολύτιμο ρόλο τόσο στην κατανόηση του ζητήματος της αυτοκτονίας όσο και στην υποστήριξη των ατόμων με αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Αποτελούν ανθρώπους με μοναδικές κοινές εμπειρίες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις και έχουν βιώσει παρόμοιες ψυχολογικές διεργασίες. Η συμπερίληψη ατόμων με βιωμένη εμπειρία αυτοκτονίας στην κλινική πρακτική μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες δυνατότητες παρέμβασης καθώς και εμπλουτισμό των στρατηγικών πρόληψης προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων. Επιπρόσθετα, μια τέτοια στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει αποστιγματιστικά τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για το ίδιο το ζήτημα της αυτοκτονίας εν γένει όπως και να λειτουργήσει ως μέσω ενδυνάμωσης και ενστάλαξης της ελπίδας για την αντιμετώπιση και διαχείριση των δυσκολιών τους.
Η συλλογική και εστιασμένη προσπάθεια για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο υποστηρίζονται οι άνθρωποι μέσα από την ποικιλομορφία των βιωμένων εμπειριών είναι το θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου σχεδίου πρόληψης των αυτοκτονιών σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στο πεδίο πρόληψης της αυτοκτονίας.
Το Κέντρο Ημέρας έχει από ετών συμπεριλάβει άτομα με κάποια βιωμένη εμπειρία αυτοκτονίας στην κλινική πρακτική δίνοντάς τους υποστηρικτικό ρόλο απέναντι στα άτομα που βιώνουν μία αυτοκτονική κρίση ή εκδηλώνουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σε συνεργασία με επαγγελματίες ψυχικής υγείας ενώ από τον Μάρτιο του 2023 έχει δημιουργήσει το πρώτο Δίκτυο Ατόμων Βιωμένης Εμπειρίας Αυτοκτονίας σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή στήριξη σε όσους/ες το έχουν ανάγκη.
Η αυτοκτονία μπορεί να επηρεάσει κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από την ηλικία ή το μορφωτικό και επαγγελματικό του επίπεδο. Αν είστε άτομο με βιωμένη εμπειρία στο πεδίο της αυτοκτονίας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση mentalhealthhub@klimaka.org.gr. Η συμβολή σας είναι πολύτιμη για όλους όσους αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο. Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τις προτάσεις σας και να συμβάλλετε ενεργά στην διαμόρφωση παρεμβάσεων πρόληψης του ζητήματος και χάραξης πολιτικών προς αυτήν την κατεύθυνση οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες όλων όσων το έχουν ανάγκη.
—————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest