Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | June 16th, 2023

Το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ εκφράζοντας την απογοήτευση του σχετικά με είδηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκριτη εφημερίδα σχετικά με μη κατάλληλες και εν δυνάμει επικίνδυνες πρακτικές από ιερέα προς μία γυναίκα η οποία έπασχε από κατάθλιψη θα ήθελε να τονίσει τα εξής:
Είναι βαθιά ανησυχητικό να μαθαίνουμε ότι ένας ιερέας, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στην κοινότητα και έρχεται καθημερινά σε επαφή με ευάλωτους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα δίνει μια τέτοια «αντιεπαγγελματική» καθοδήγηση παρεμποδίζοντας στην πραγματικότητα την παροχή μίας υπεύθυνης φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας στους πιστούς θέτοντας τους σε κίνδυνο.
O ρόλος της εκκλησίας και των κληρικών στην αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων και την πρόληψη της αυτοκτονίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο χώρος της εκκλησίας αποτελεί πηγή στήριξης και ανακούφισης για αρκετούς ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας. Συχνά, οι άνθρωποι μπορεί να μεταφέρουν τα προβλήματα που απορρέουν από τις ψυχικές παθήσεις που αντιμετωπίζουν στους ιερείς για να ζητούσουν συμβουλές ή να αναζητήσουν στήριξη και βοήθεια. Επιπρόσθετα, πολλές φορές, οι κληρικοί αποτελούν οι πρώτοι άνθρωποι, ακόμη και πριν από το οικείο περιβάλλον, στους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να εκμυστηρευτούν τις σκέψεις τους για την αυτοκτονία. Ο τρόπος που οι κληρικοί θα διαχειριστούν αυτές τις πληροφορίες είναι αρκετά σημαντικός καθώς θα επηρεάσει τις στάσεις των ατόμων απέναντι στην αυτοκτονία και τα ψυχικά προβλήματα όπως και στην διαχείριση αυτών.
Στο Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ πιστεύουμε ακράδαντα ότι το ζήτημα της ψυχικής υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα χρήζουν κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υποστήριξης από καταρτισμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η εμπλοκή ατόμων χωρίς εξειδίκευση στην παροχή μη κατάλληλων θεραπευτικών προσεγγίσεων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, οδηγώντας σε επιδείνωση των συμπτωμάτων, με δυσάρεστες συνέπειες πολλές φορές και πιθανές μη αναστρέψιμες βλάβες στο άτομο. Είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν διεξοδικά τέτοια περιστατικά τα οποία δυστυχώς θα επαναλαμβάνονται αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.
Θα προτρέπαμε τους αρμόδιους φορείς, τους συλλόγους και όλους τους εμπλεκόμενους σε θέματα ψυχικής υγείας στην περιφέρεια που έλαβε χώρα το περιστατικό ως υπεύθυνα όργανα για την τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας και τη διασφάλιση της ευημερίας των ασθενών, να διερευνήσουν ενδελεχώς το περιστατικό και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψής του. Είναι ζωτικής σημασίας τόσο οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου όσο και αυτοί του τομέα της ψυχικής υγείας να επαγρυπνούν για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του τομέα τους και την προάσπιση της ευημερίας των ασθενών τους.
Είναι σημαντικό, κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι γνωρίζουμε πως αρκετοί κληρικοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα της αυτοκτονίας και ανά τα χρόνια έχουμε συνεργαστεί με αρκετές μητροπόλεις από διάφορες πόλεις της Ελλάδος, έπειτα από δική τους πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να εξοπλιστούν με όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τα ευάλωτα άτομα και να τα κατευθύνουν προς τις κατάλληλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η ΚΛΙΜΑΚΑ και το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας, συνεχίζουν και παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση για την ψυχική υγεία και την πρόληψη της αυτοκτονίας σε ανθρώπους σε κομβικές θέσεις της κοινότητας που έρχονται σε τακτική επαφή με εν δυνάμει αυτοκαταστροφικά άτομα, όπως είναι και άνθρωποι του κλήρου, τα τελευταία 16 χρόνια. Όλοι μας, από κάθε επίπεδο και θέση της κοινωνίας, μπορούμε να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αυτοκτονίας και προστασίας της ψυχικής υγείας των συνανθρώπων μας.
—————————————————————————————-
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest