Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | June 26th, 2023

Η 26η Ιουνίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους. Κάθε χρόνο καταγράφονται τουλάχιστον 500.000 θάνατοι που συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκτιμάται ακόμη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ότι μόλις ένα στα άτομα πέντε άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών λαμβάνουν κάποιου είδους θεραπεία. Οι διαταραχές χρήσης ουσιών έχουν ως αποτέλεσμα μία ευρεία γκάμα επιπλοκών στην σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων ενώ είναι καλά τεκμηριωμένη στην διεθνή βιβλιογραφία η τάση της συχνότητας εμφάνισης συννοσηρότητας αυτών με τις ψυχικές διαταραχές.
Παράλληλα, η χρήση ουσιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία. Υπολογίζεται πως η αυτοκτονία αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών ενώ εκτιμάται ότι οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών αντιμετωπίζουν έως και 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπρόσθετα, με βάση πρόσφατες έρευνες εκτιμάται ότι περίπου το 30% των εισαγωγών σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έπειτα από δηλητηρίαση (συνήθως με οπιοειδή φάρμακα) ήταν στην πραγματικότητα αποτέλεσμα απόπειρας αυτοκτονίας.
Δυστυχώς, λόγω του στίγματος γύρω από την αυτοκτονία και την ψυχική ασθένεια αλλά και της δυσκολίας σε πολλές περιπτώσεις να εξακριβωθεί η πρότερη ύπαρξη της αυτοκτονικής πρόθεσης, σε περιπτώσεις αιφνίδιων και βίαιων θανάτων, ένα σημαντικό μέρος των αυτοκτονιών που πραγματοποιούνται με υπερδοσολογία κάποιας τοξικής ουσίας (είτε ακούσια είτε εκούσια) υποεκτιμούνται με αποτέλεσμα οι θάνατοι αυτοί να καταγράφονται στα πιστοποιητικά θανάτου ως «τυχαίες δηλητηριάσεις» ή «γεγονότα χωρίς καθορισμένη πρόθεση». Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για τα αίτια θνησιμότητας του πληθυσμού της Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., όπως επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, οι θάνατοι που καταγράφηκαν ως «τυχαία γεγονότα» μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία της «τυχαίας δηλητηρίασης από και έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες» αυξήθηκαν κατά 25% μέσα σε 5 χρόνια (έτη 2015 – 2020) εγείροντας προβληματισμούς για το ποσοστό των αυτοκτονιών που «υποκρύπτεται» μέσα σε αυτό το ποσοστό.
Με άξονα τα παραπάνω, το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάληψης συντονισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση αυτού του σύνθετου ζητήματος. Οι άνθρωποι με διαταραχές χρήσης ουσιών έρχονται πολύ συχνά σε επαφή με τις υπηρεσίες υγείας. Ως εκ τούτου, παρεμβάσεις όπως η εκπαίδευση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης στην αναγνώριση και διαχείριση αυτοκαταστροφικών ατόμων, η διασφάλιση της κατάλληλης ιατρικής χρήσης οπιοειδών, υπναγωγών και αγχολυτικών φαρμάκων σε ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών, ο τακτικός έλεγχος ψυχικής υγείας σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν οπιοειδή φάρμακα αποτελούν κάποιες από τις παρεμβάσεις που συστήνονται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πρόληψη της αυτοκτονίας στους ευάλωτους πληθυσμούς. Τέλος, καθώς η ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη της αυτοκτονίας εξαρτάται άμεσα από τις ακριβείς διαδικασίες καταγραφής και αποτύπωσης των θανάτων, η συμπερίληψη της ψυχολογικής αυτοψίας, ενός post – mortem κλινικού εργαλείου ανάλυσης αυτοκτονιών που χρησιμοποιείται από ετών στο Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, στις διαδικασίες διερεύνησης περιστατικών βίαιων θανάτων αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ανάληψη στοχευμένων στρατηγικών πρόληψης αυτού του μείζονος ζητήματος.
—————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest