Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

By: | Tags: | Comments: 0 | February 21st, 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2007, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου. Σκοπός της ημέρας αυτής αποτελεί η καταπολέμηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και η εξασφάλιση ίσης πρόσβασης ατόμων από όλες τις κοινωνικές ομάδες στην παροχή αγαθών, υπηρεσιών και ευκαιριών.
Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί στην ουσία την ισότητα των πολιτών ενός κράτους η οποία προϋποθέτει, εκτός πολλών άλλων, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί ένας από τους πυλώνες της λειτουργίας των προγραμμάτων της ΚΛΙΜΑΚΑ τα οποία στοχεύουν στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των κοινωνικά αποκλεισμένων στις κατευθύνσεις: της υιοθέτησης ενεργού ρόλου απέναντι στη ζωή, της υπεύθυνης διεκδίκησης των δικαιωμάτων και της ισότιμης ένταξης. Στον πυρήνα των δράσεων της βρίσκονται πάντα οι έννοιες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του δημοσίου συμφέροντος, της βιωσιμότητας, της διαγενεακής αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί, ακόμη βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ψυχική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ίσης πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και της προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης, ελαττώνοντας την κοινωνική απομόνωση καθώς και αντιμετωπίζοντας άλλους παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Τέλος, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, εντάσσεται και η αποποινικοποίηση της αυτοκτονίας. Παρότι αυτή η πρακτική δεν ισχύει στη χώρα μας, δυστυχώς, παραμένει σε ισχύ σε 20 χώρες παγκοσμίως. Η ποινικοποίηση της αυτοκτονίας υπονομεύει τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη αυτοκτονιών, εμποδίζοντας την πρόσβαση των ευάλωτων ατόμων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η ποινικοποίηση αυτή δεν αποτρέπει τα άτομα από το να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, εμποδίζει τη δυνατότητά τους να ζητήσουν βοήθεια. Η εφαρμογή της κοινωνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παροχή ίσων υπηρεσιών φροντίδας, στη μείωση του κοινωνικού στίγματος, στην υιοθέτηση δράσεων για την πρόληψη της αυτοκτονίας και στην ακριβέστερη καταγραφή της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.

Top

Pin It on Pinterest