Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Ή/ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | June 2nd, 2023

Με αφορμή την πρόσφατη έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την αύξηση του αριθμού των κλήσεων και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 από υποψήφιους μαθητές καθώς και τις οικογένειές τους, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:
Η περίοδος που προηγείται των πανελληνίων εξετάσεων καθώς και αυτή που έπεται με την αναμονή γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων μπορούν να κινητοποιήσουν έντονο άγχος στους νεαρούς υποψηφίους και τις οικογένειες τους. Ο φόβος της ακαδημαϊκής αποτυχίας και της άριστης επίδοσης αποτελούν υψηλά ψυχοπιεστικοί παράγοντες σε αυτήν την ηλικία. Αυτό το συνεχόμενο στρες μπορεί να κινητοποιήσει την ευαλωτότητα του εφήβου (η ευπάθεια προς την εκδήλωση ψυχικών διαταραχών κατά την αντιμετώπιση μιας στρεσογόνας συνθήκης) η οποία σε συνδυασμό με άλλους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να κινητοποιήσει σκέψεις αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Η εισαγωγή στο παν/μιο στην χώρα μας όπως και σε πολλές άλλες χώρες νοείται από την κοινωνία ως «μέτρο» για την επιτυχία στην μετέπειτα ζωή. Αποτελεί ένας θεσμός στον οποίο, λανθασμένα, αποδίδεται ύψιστη σημασία στην χώρα μας τόσο από το εκπαιδευτικό μας σύστημα όσο και από το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, γεγονότα που λειτουργούν επιβαρυντικά για αρκετούς μαθητές. Ερευνητικά έχει φανεί πως η ψυχική υγεία και η ευτυχία δεν συνδέονται με την ακαδημαϊκή επίδοση ούτε η τελευταία συνεπάγεται την κατάκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης των δυσκολιών στην μετέπειτα ζωή.
Ας μην επιτρέψουμε ακόμη μια απώλεια μαθητή. Είναι σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να αντιληφθούν ότι συνεχόμενη πίεση των μαθητών να ανταπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές επιδόσεις (λεκτική και μη), χωρίς την απαραίτητη στήριξη και φροντίδα της ψυχικής τους υγείας, δεν έχει υποστηρικτικό χαρακτήρα και συμβάλλει -μη ηθελημένα- στην επιβάρυνση της ψυχικής τους ευαλωτότητας.
Παρακάτω παρατίθενται και κάποια ενδεικτικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να αντιληφθούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί ή/ και οι φίλοι ενός εφήβου και τα οποία χρειάζεται να προβληματίσουν για την ύπαρξη αυτοκαταστροφικών σκέψεων και συμπεριφορών σε μαθητές.
—————————————————————————
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest