Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | January 26th, 2023

Έχοντας στα χέρια μας το ιατρικό εξιτήριο το οποίο έλαβε ένας ακόμη ασθενής μετά από την νοσηλεία του σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας έπειτα από φαρμακευτική απόπειρα αυτοκτονίας θα θέλαμε να αναφερθούμε στα εξής: Ο ασθενής παρουσίαζε ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό και ενεργή ψυχοπαθολογία χωρίς εναισθησία κατά το πέρας της νοσηλείας, ωστόσο παρά την εξέταση του από μία ομάδα θεράποντων ιατρών, εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από χαρτί οικειοθελούς αποχώρησης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την λήψη του εξιτηρίου, ο ασθενής παρουσίασε ξανά αυτοκτονικές σκέψεις με συγκεκριμένο πλάνο τερματισμού της ζωής.
Διαβάζοντας το συγκεκριμένο έγγραφο παρατηρούμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην ύπαρξη της αυτοκτονικής πρόθεσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση της δηλητηρίασης και την μεταφορά του ασθενούς στα επείγοντα του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το οικείο περιβάλλον του ασθενούς δεν ενημερώθηκε για την επικινδυνότητα της κατάστασής του ούτε για την δυνατότητα ακούσιας νοσηλείας.
Βρισκόμαστε για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με σημαντικές αμέλειες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που κοστίζουν άδικα τις ζωές ευάλωτων συνανθρώπων μας. Η υποτίμηση της βαρύτητας του αυτοκτονικού κινδύνου, η παράλειψη ενημέρωσης του υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα μέσα προστασίας καθώς και η αμέλεια της εξασφάλισης της συνέχειας της φροντίδας τους κοστίζουν σχεδόν καθημερινά τις ζωές των ευάλωτων συνανθρώπων μας.
Παράλληλα, η παράλειψη της αναγραφής της πρόθεσης αυτοκτονίας στα ιατρικά εξιτήρια που ληφθηκαν έπειτα από την εισαγωγή ενός ατόμου σε μονάδα υγείας έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας όχι μόνο έχει ως αποτέλεσμα την παραμέληση της φροντίδας του ατόμου αλλά και την εσφαλμένη ενημέρωση των κλινικών στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη ενώ παράλληλα υποτιμάται το ζήτημα της αυτοκτονίας καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται καμία καταγραφή των μη θανατηφόρων αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.
Η αντιμετώπιση της αυτοκτονίας δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς απαιτεί ένα συνδυασμό ενεργειών και σύνθετων παρεμβάσεων. Σε αυτή τη βάση, χωρίς κόστος, αλλά με σαφή συναίσθηση της ευθύνης των ειδικών, των αρχών και τελικά, της κοινωνίας, απαιτείται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας διενεργούν έναν κύκλο ερευνητικών ερωτηματολογίων για την καταγραφή της παρούσας κατάστασης του συστήματος ψυχικής υγείας στη χώρα μας και την ανάδειξη σχετικών ελλειμμάτων με στόχο την εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων.
Εάν έχετε εμπειρία νοσηλείας σε μονάδα ψυχικής υγείας έπειτα από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ή έχετε στο οικείο σας περιβάλλον ένα πρόσωπο με αντίστοιχη εμπειρία, σας προσκαλούμε να συμπληρώσετε το παρόν ερωτηματολόγιο https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfnvcwW…/viewform…
—————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

Top

Pin It on Pinterest