Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | November 14th, 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ η Δευτέρα και η Τρίτη αποτελούν τις ημέρες που είναι πιο πιθανό να συμβούν περισσότερο συχνά οι αυτοκτονίες στην χώρα μας. Επιπρόσθετα, παρόλο που είναι αρκετά δύσκολο να διευκρινιστεί ή ακριβή ώρα που έλαβε χώρα μια αυτοκτονία, τα ξημερώματα καθώς και οι μεσημεριανές ώρες αποτελούν την χρονική περίοδο όπου έχει καταγραφεί ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ανά τα έτη με βάση τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου.
Αρκετές έρευνες στο πεδίο της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών έχουν επιχειρήσει να διερευνήσουν την σχέση ανάμεσα στην αυτοκτονικότητα και την χρονική περίοδο όπου συμβαίνει ο θάνατος. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί μία συγκεκριμένη αιτία που να συνδέεται αποκλειστικά με αυτήν την παρατήρηση.
Προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά ενός ατόμου που ζήτησε βοήθεια από το Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ πάσχοντας από βαριάς μορφής καταθλιπτική συμπτωματολογία με αυτοκτονικό ιδεασμό, ανέφερε πως η αρχή της εβδομάδος σηματοδοτούσε για εκείνο έναν νέο κύκλο έντονης ψυχολογικής δυσφορίας και αισθημάτων απελπισίας καθώς οι προσδοκίες του ότι δυσκολίες μετά το σαββατοκύριακο θα βελτιώνονταν, ματαιώνονταν. Η ίδια αναφορά έχει γίνει και από ανθρώπους που κάλεσαν την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 αρχές της εβδομάδος όπου η αυτοκτονική κρίση ήταν περισσότερο έντονη. Όσον αφορά τις ώρες τις ημέρας, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι τόσο κατά τις πολύ πρωινές όσο και κατά τις μεσημεριανές ώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπαύονται με αποτέλεσμα τα άτομα που σκέφτονται την αυτοκτονία να είναι περισσότερο πιθανό να είναι μόνα.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη έρευνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν με ακρίβεια οι παράγοντες εκείνοι που κινητοποιούν ακραίες σκέψεις και συμπεριφορές σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους στους ευάλωτους πληθυσμούς και ότι οποιοσδήποτε παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει μια αυτοκτονική κρίση δεν συνδέεται αποκλειστικά με μία ημέρα ή συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ημέρας. Για την πρόληψη της αυτοκτονίας, η εις βάθος κατανόηση της αυτοκτονικής διεργασίας συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης όλων των παραγόντων και μηχανισμών που την πυροδοτούν είναι κρίσιμη. Μια τέτοια παρατήρηση θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας ώστε να βρίσκονται σε περεταίρω επαγρύπνηση στις αρχές μίας εβδομάδος για τον εντοπισμό πιθανών αλλαγών στην διάθεση των ασθενών με συναισθηματικές διαταραχές και την πιθανή επανα-πυροδότηση νέων σκέψεων αυτοκτονίας καθώς και εκδήλωσης αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.
Η σχέση της αυτοκτονικότητας με βιοκλιματικούς παράγοντες έχει διερευνηθεί εκτενώς ανά καιρούς στο πεδίο έρευνας της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Η περεταίρω διερεύνηση αυτής της σχέσης μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για περισσότερο στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις.
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest