Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΟΪΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

By: | Tags: | Comments: 0 | July 21st, 2023

Σύμφωνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Για κάθε άτομο που αυτοκτονεί, υπολογίζεται ότι άλλοι 20 έχουν αποπειραθεί. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου της αυτοκτονίας ποικίλλουν. Ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά όταν το άτομο πάσχει από ψυχική διαταραχή. Περίπου το 90% των αυτοκτονιών, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, συνδέεται άμεσα με τις ψυχικές διαταραχές, παραδείγματος χάριν κατάθλιψη, ψυχωτικές διαταραχές και ουσιοεξαρτήσεις.
Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η έμμηνος ρύση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου. 4 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως παρουσιάζουν από ήπια έως σοβαρή συναισθηματική διακύμανση (θλίψη, θυμός, εκνευρισμός, αυξημένες διαπροσωπικές συγκρούσεις, άγχος, αίσθημα απελπισίας, κοινωνική απόσυρση, επιδείνωση ήδη υπαρχόντων ψυχικών προβλημάτων κ.α.), πριν ή κατά την διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου. Μελέτες έχουν τονίσει ότι η απόπειρα αυτοκτονίας στις γυναίκες συνδέεται θετικά με την έμμηνο ρύση και με συγκεκριμένα στάδια του κύκλου. Συγκεκριμένα, μελέτες αυτοψίας έχουν αναφέρει σημαντικά αυξημένα περιστατικά αυτοκτονιών κατά την διάρκεια τόσο της ωχρινικής όσο και της εμμηνορροϊκής φάσης.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση μπορεί να αποτελέσουν εκλυτικό παράγοντα εκδήλωσης αυτοκτονικών σκέψεων. Γυναίκες με προεμμηνορροϊκή διαταραχή θα πρέπει να θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία. Η ανίχνευση και η θεραπεία των συμπτωμάτων της διαταραχής είναι υψίστης σημασίας για να αντιμετωπισθεί αυτός ο κίνδυνος. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας να στρέψουν την προσοχή τους στην αξιολόγηση του αυτοκτονικού κινδύνου σε αυτή την ομάδα πληθυσμού.
– Εάν έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας
– Εάν ανησυχείτε για κάποιο οικείο σας πρόσωπο
– Εάν έχετε βιώνετε την απώλεια ενός οικείου σας προσώπου που αυτοκτόνησε
Καλέστε άμεσα στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018
————————————————————————–
Ευαδώρα Ανδριανοπούλου – Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest