Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Στοιχεία αυτοκτονιών για τον Μάρτιο του 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | April 4th, 2022

Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών: Στοιχεία Αυτοκτονιών για το Μάρτιο 2022
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ψυχολόγος – Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τον Μάρτιο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων καταγράφηκε τον φετινό Μάρτιο ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφηκε για τον ίδιο μήνα κατά το έτος 2021 ενώ γενικά τα δεδομένα του συγκεκριμένου μήνα προσεγγίζουν εκείνα που καταγράφηκαν για τον ίδιο μήνα κατά το διάστημα πριν την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας.
Αναλυτικότερα, όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα, η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 77% ενώ το ποσοστό των γυναικών ανήλθε στο 23%. Οι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας 50- 59 ετών αποτέλεσαν την ηλικιακή ομάδα στην οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες.

Σε επίπεδο περιφερειών, η Κρήτη αποτέλεσε την περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών για τον τελευταίο μήνα. Η συγκεκριμένη περιφέρεια συγκεντρώνει ανά καιρούς τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες τόσο κατά το διάστημα της πανδημίας όσο και σε πρότερο διάστημα.

Τέλος, η πιο συχνή μέθοδος και για τα δύο φύλα ήταν ο απαγχονισμός και ακολούθησαν ο αυτοπυροβολισμός και η πτώση σε συμφωνία με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα έως τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων έλαβε χώρα εντός οικίας.

Τα δεδομένα για τις αυτοκτονίες τείνουν να σταθεροποιούνται ξανά στους αριθμούς που καταγράφονταν πριν από το διάστημα της πανδημίας κάτι που φέρνει ξανά πιο έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για ανάληψη στοχευμένων και εξειδικευμένων παρεμβάσεων πρόληψης της αυτοκτονίας στην χώρα μας. Οι αυτοκτονίες συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά. Έως τώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 120 θάνατοι για το έτος 2022 κάτι που υποδεικνύει ότι τουλάχιστον δύο συνάνθρωποί μας την ημέρα αυτοκτονούν αφήνοντας πίσω άτομα που βιώνουν το πένθος μιας πρόωρης απώλειας ζωής, με σαφείς κοινωνικές, οικονομικές, ψυχικές συνέπειες στην ζωή τους.
Ένα μέρος των θανάτων αυτών λαμβάνουν χώρα σε τοποθεσίες υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία όπως τα suicide hotspots και σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, τα καταστήματα κράτησης, τα στρατόπεδα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πλειοψηφία των θανάτων αυτών θα μπορούσε να είχε προληφθεί με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους. Η άμεση ενεργοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής πρόληψης της αυτοκτονίας κρίνεται για άλλη μια φορά αναγκαία για την διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ευάλωτων συνανθρώπων μας και την αποτροπή κι άλλων άδικων και πρόωρων θανάτων.
Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ

Top

Pin It on Pinterest