Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Στοιχεία Αυτοκτονιών Φεβρουαρίου 2024

By: | Tags: | Comments: 0 | March 6th, 2024

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι τάσεις των αυτοκτονιών (αγγλ.: trends), όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, για τον Φεβρουάριο του 2024.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, τα στοιχεία υποδεικνύουν μία μικρή μείωση στον αριθμό των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών σε σύγκριση με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τον ίδιο μήνα τα έτη 2022 και 2023.
Αναλυτικότερα τα στοιχεία διαμορφώθηκαν ως εξής:
– Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 69%
– Το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων ήταν ηλικίας 50 – 54 ετών
– Οι πιο συχνές μέθοδοι αποτέλεσαν ο απαγχονισμός, η πτώση και ο αυτό-πυροβολισμός
– Οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών ήταν η Κρήτη ( 22%), η Δυτική Ελλάδα(19%) και η Αττική(19%).
– Οι περισσότερες αυτοκτονίες έλαβαν χώρα τις πρωινές ώρες (6:00-12:00) εντός οικείας των θανόντων
– Τέλος, εντός του τελευταίου μήνα καταγράφηκαν δύο αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας
– Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, ο πραγματικός αριθμός των αυτοκτονιών, είτε λόγω του στίγματος γύρω από το ζήτημα είτε λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρόθεση της αυτοκτονίας πριν από το θάνατο, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται ενώ εκτιμάται ότι με βάση την διεθνή βιβλιογραφία στο πεδίο της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, το 15% με 20% των θανάτων που καταγράφονται ως «τυχαίοι» ή «αδιευκρίνιστοι» αποτελούν στην πραγματικότητα αυτοκτονίες.
Η αυτοκτονία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μείζονα ζητήματα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως και ως τέτοιο αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για κάθε μία αυτοκτονία έως και 316 άνθρωποι θα σκεφτούν σοβαρά να αυτοκτονήσουν, ενώ υπολογίζεται ότι στις Η.Π.Α. τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι θα επηρεαστούν από την αυτοκτονία ενός κοντινού τους προσώπου. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σφαίρα που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων. Η πρόληψη της αυτοκτονίας απαιτεί συντονισμένες δράσεις και την ανάληψη πρωτοβουλιών και ανάλογων ευθυνών από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ έχει προτείνει από ετών σαφείς και χαμηλού κόστους πολυεπίπεδες προληπτικές παρεμβάσεις οι οποίες, εάν είχαν εφαρμοστεί, θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την πλειοψηφία των αυτοκτονιών.

Top

Pin It on Pinterest