Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Στοιχεία αυτοκτονιών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2001 – 2019

By: | Tags: | Comments: 0 | May 29th, 2023

Στην παρακάτω κάρτα παρουσιάζονται κάποιοι από τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Eurostat για το 2019. Όπως μπορεί να δει κανείς, σε βάθος σχεδόν 20ετίας, οι αυτοκτονίες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης μειώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ, όπως και με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Psychiatry, η Ελλάδα και η Κύπρος εντάσσονται στις χώρες που παρουσίασαν τις σημαντικότερες αυξήσεις στους δείκτες θνησιμότητας αυτοκτονίας κατά τα έτη 2001 – 2019. Η πλειοψηφία των χωρών που παρουσιάζονται στο παρόν γράφημα διαθέτει εθνικό σχέδιο στρατηγικής για την πρόληψη της αυτοκτονίας.
Δεδομένων των συνεχόμενων αυξητικών τάσεων των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ, η εφαρμογή εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη της αυτοκτονίας στην χώρα μας είναι άμεση και οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Η κατάρτιση μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΛΙΜΑΚΑ η οποία είναι ο Εθνικός Αντιπρόσωπος για την Ελλάδα στην Διεθνή Ένωση για την Αυτοκτονία (International Association for Suicide Prevention), φορέας ο οποίος αποτελεί το ανώτερο όργανο για την κατάρτιση στρατηγικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και των ερευνητικών διαδικασιών, σε καθεστώς συνηγορίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όπως τονίζει και ο Π.Ο.Υ. στην έκθεσή του για τις «Δράσεις της Δημόσιας Υγείας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας» : «είναι επιτακτική ανάγκη οι θεσμικοί φορείς – μέσω των υγειονομικών, κοινωνικών και άλλων σχετικών τομέων– να επενδύσουν σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την πρόληψη των αυτοκτονιών».
Να σημειώσουμε, ότι η προαναφερθείσα μείωση των αυτοκτονιών, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στις χώρες όπου υπάρχει Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, δε θα πρέπει, να σηματοδοτήσει την επανάπαυση των φορέων, όπως η IASP. Αντίθετα, απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση, εναρμόνιση και υιοθέτηση όλων των επιστημονικών εξελίξεων του πεδίου, όπως για παράδειγμα των νευροεπιστημών, ώστε να επιτύχουμε σταθερά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
——————————————————————————
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest