Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

By: | Tags: | Comments: 0 | May 2nd, 2023

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι τάσεις των αυτοκτονιών (αγγλ.: trends), όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τον Απρίλιο του 2023.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, τα στοιχεία υποδεικνύουν μείωση στον αριθμό των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών σε σύγκριση με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τον ίδιο μήνα τα έτη 2021 και 2022.
Εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των αυτοκτονιών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτών που καταγράφεται, καθώς με βάση την διεθνή βιβλιογραφία στο πεδίο της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, το 15% με 20% των θανάτων που καταγράφονται ως «τυχαίοι» ή «αδιευκρίνιστοι» αποτελούν στην πραγματικότητα αυτοκτονίες.

Χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια αυτής της μείωσης θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μία παράμετρος που ενδέχεται να συνέβαλλε σε αυτή την παρατήρηση ίσως να αποτελεί και η αναμονή των επερχόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών στις 21 Μαίου 2023. Έχουμε δει ξανά και στο παρελθόν ότι κατά την έναρξη της παρουσίας ιδιαίτερα ψυχοπιεστικών γεγονότων (όπως π.χ. πόλεμοι, πανδημίες, ακραίες περιβαντολλογικές αλλαγές κ.α.) παρατηρείται συνήθως μείωση των αυτοκτονιών λόγω ίσως του αισθήματος της συλλογικότητας που αναδύεται και αίσθησης μιας κοινής «συμμαχίας» απέναντι σε μία μεγαλύτερη «απειλή» ενώ το διάστημα που ακολουθεί έπειτα από αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς συνήθως παρατηρείται αύξηση των θανάτων. Αναμένονται να δημοσιευτούν περισσότερα δεδομένα μόλις ολοκληρωθεί και ο επόμενος μήνας. Η σχέση της αυτοκτονικότητας με έντονα ψυχοπιεστικά γεγονότα αποτελεί σημείο ερευνητικού ενδιαφέροντος το Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ ενώ σύντομα αναμένεται να δημοσιευτούν σχετικά δεδομένα.
Αναλυτικότερα, για το διάστημα που μελετήθηκε, σύμφωνα με τα ήδη γνωστά μας στοιχεία, η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 88% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 12%. Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών σημειώθηκε από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω με τα υψηλότερα ποσοστά να συγκεντρώνονται στις ηλικίες 85+ όπου παρατηρούνται διαχρονικά οι περισσότερες αυτοκτονίες. Οι πιο συχνές μέθοδοι ήταν ο απαγχονισμός, η πτώση από ύψος και ο αυτό-πυροβολισμός.
Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών έλαβε χώρα στην Θεσσαλία, την Δυτική και Στερεά Ελλάδα όπως και στην Κρήτη. Οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα εντός της οικείας των αυτοχείρων τις πρωινές ώρες και τα ξημερώματα.
Τέλος, εντός του τελευταίου μήνα καταγράφηκαν 4 αυτοκτονίες εντός σημείων υψηλής επικινδυνότητας της χώρας, μονάδων υγείας, καταστημάτων κράτησης και εντός σταθμών μέσων μαζικής μεταφοράς.
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι αυτοκτονίες αυτές μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά με άμεσες και χαμηλού κόστους ουσιαστικές προληπτικές παρεμβάσεις.
——————————————————————————
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest