Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 15ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | October 18th, 2022

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι τάσεις των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τις πρώτες 15 ημέρες του Οκτωβρίου 2022.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα στοιχεία της τελευταίες 3ετίας για τον ίδιο μήνα.


Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν να είναι οι άντρες σε ποσοστό 64% και ακολουθούν οι γυναίκες σε ποσοστό 34%. Οι άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών (40+) ήταν αυτοί που σημείωσαν τις περισσότερες αυτοκτονίες και ακολούθησαν οι υπερήλικες (85+). Η πιο συχνή μέθοδος αποτέλεσε ο απαγχονισμός σε συνάρτηση με τα ήδη γνωστά μας στοιχεία. Οι περισσότεροι θάνατοι για την περίοδο που μελετάται συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια της Πελοποννήσου και της Αττικής. Η πλειοψηφία έλαβε χώρα εντός της οικείας.


Οφείλουμε να επισημάνουμε, για άλλη μία φορά, πως οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της αυτοκτονίας δεν αποτυπώνονται επαρκώς στα επίσημα στατιστικά δεδομένα. Η ανάπτυξη ενός συστήματος καταγραφής των αυτοκτονιών σε πραγματικό χρόνο, όπως το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην αποτύπωση του ζητήματος της αυτοκτονίας και στον σχεδιασμό έγκαιρων προληπτικών παρεμβάσεων. Επιπρόσθετα, το Παρατηρητήριο συλλέγει στοιχεία τα οποία συνήθως δεν καταγράφονται από οποιαδήποτε άλλη πηγή όπως δεδομένα για ενδoνοσοκομειακές αυτοκτονίες, αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας (suicide hotspots), αυτοκτονίες σε καταστήματα κράτησης, αυτοκτονίες σε στρατόπεδα κ.α.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου από τις αρχές του έτος 2022 έχουν σημειωθεί έως σήμερα 17 θάνατοι σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας, 8 σε μονάδες υγείας, 10 αυτοκτονίες εντός καταστημάτων κράτησης και τουλάχιστον 1 εντός στρατοπέδου.
Εντός των πηγών βάση των οποίων συλλέγονται τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου εντάσσονται και οι ψυχολογικές αυτοψίες σε επιζώντες αυτοκτονίας που απευθύνονται για βοήθεια στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ. Στο διάστημα του τελευταίου μήνα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 3 ψυχολογικές αυτοψίες στις οποίες διαπιστώθηκε ότι η αυτοκτονία δεν είχε καταγραφεί ως αιτία θανάτου στα επίσημα πιστοποιητικά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που έβαλαν τέλος στην ζωή τους είχαν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη προηγούμενων αποπειρών αυτοκτονίας ή «πρόβας» για κάποια απόπειρα στο παρελθόν και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυτοκτονίας, σημεία τα οποία δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής είτε από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας είτε από το ευρύτερο περιβάλλον του αυτόχειρα.
Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η πρόληψη των αυτοκτονιών συνδέεται άρρηκτα με την αποτύπωσή τους σε τρέχοντα χρόνο. Για αυτόν τον σκοπό, ευχαριστούμε πολύ όλους όσους ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν ενεργά στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest