Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 15ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | November 15th, 2022

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι τάσεις των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τις πρώτες 15 ημέρες του Nοεμβρίου 2022.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών παρουσιάζει μία μικρή μείωση σε σύγκριση με τα στοιχεία της τελευταίας 3ετίας για την ίδια χρονική περίοδο.
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν να είναι οι άντρες κατά συντριπτική πλειοψηφία (88%) και ακολουθούν οι γυναίκες σε ποσοστό 12%. Για την περίοδο που μελετάται δεν υπάρχει αντιπροσώπευση κάποιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στην οποία συγκεντρώνονται οι περισσότερες αυτοκτονίες, οι αριθμοί μοιράζονται ισόποσα. Η πιο συχνή μέθοδος αποτέλεσε η πτώση και ακολούθησε ο αυτοπυροβολισμός. Οι περισσότεροι θάνατοι για την περίοδο που μελετάται συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Ηπείρου. Η πλειοψηφία έλαβε χώρα εντός της οικείας.



Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου από τις αρχές του έτους 2022 έχουν σημειωθεί έως σήμερα 18 θάνατοι σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας, 8 σε μονάδες υγείας, 10 αυτοκτονίες εντός καταστημάτων κράτησης και τουλάχιστον 1 εντός στρατοπέδου.
Οφείλουμε, να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος. Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Εκτιμάται πως κάθε αυτοκτονία ισοδυναμεί με τουλάχιστον 15 – 20 μη θανατηφόρες απόπειρες για τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία.
Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η πρόληψη των αυτοκτονιών συνδέεται άρρηκτα με την αποτύπωσή τους σε τρέχοντα χρόνο. Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική και τους ευχαριστούμε πολύ. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest