Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 15ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | December 16th, 2022

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι τάσεις των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τις πρώτες 15 ημέρες του Δεκεμβρίου 2022.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, τα στοιχεία υποδεικνύουν μία πρώτη αισθητή αύξηση στον αριθμό των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών σε σύγκριση με το ίδιο δεκαπενθήμερο για τα έτη 2020 – 2021. Eπιπρόσθετα, μέσα σε αυτόν τον μήνα δημοσιεύτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τουλάχιστον 4 απόπειρες αυτοκτονίας ενώ ο πραγματικός τους αριθμός παραμένει ανυπολόγιστος καθώς εκτιμάται ότι για κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν 15 με 25 μη θανατηφόρες απόπειρες. Από τις αρχές του έτους 2022 το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών έχει καταγράψει τουλάχιστον 556 αυτοκτονίες στην χώρα μας.


Αναλυτικότερα, για το διάστημα που μελετήθηκε η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 80% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 20%. Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών συγκεντρώθηκε στις ηλικιακές ομάδες 55-59 και ακολούθησαν οι ηλικίες 45-49, 60-64 και 70-74. Η πιο συχνή μέθοδος ήταν η πτώση με ποσοστό 20% και ακολούθησαν η αυτό-δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός.


Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών έλαβε χώρα στην Κεντρική Μακεδονία και ακολούθησε η Κρήτη. Από 1η Ιανουαρίου 2022 έως σήμερα (16/12) , η περιφέρεια που συγκεντρώνει τις περισσότερες αυτοκτονίες είναι η Κρήτη με ποσοστό 16%. Οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα εντός της οικείας των αυτοχείρων τις πρωινές ώρες και τα ξημερώματα ενώ η Παρασκευή και το Σάββατο αποτέλεσαν τις μέρες όπου καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός των αυτοκτονιών για το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου 2022.

Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα για θανάτους οι οποίοι οφείλονται σε αυτοκτονίες, ωστόσο καταγράφονται με διαφορετική αιτία στα επίσημα πιστοποιητικά θανάτου. Κάθε μήνα γίνεται καταγραφή τουλάχιστον 4 με 5 αυτοκτονιών τα στοιχεία των οποίων λαμβάνονται από επιζώντες αυτοκτονίας που είτε απευθύνθηκαν άμεσα για βοήθεια στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είτε κάλεσαν στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018. Ακόμη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου, έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους τουλάχιστον 18 θάνατοι σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας, 10 σε καταστήματα κράτησης, 6 σε ΜΜΜ, 8 εντός μονάδων υγείας και 3 εντός στρατοπέδων της χώρας.
Οφείλουμε, να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος. Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Εντός των πηγών βάση των οποίων συλλέγονται τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου εντάσσονται και οι ψυχολογικές αυτοψίες σε επιζώντες αυτοκτονίας που απευθύνονται για βοήθεια στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ. Στο διάστημα του τελευταίου μήνα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο ψυχολογικές αυτοψίες στις οποίες διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έβαλαν τέλος στην ζωή τους είχαν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη προηγούμενων αποπειρών αυτοκτονίας ή «πρόβας» για κάποια απόπειρα στο παρελθόν καθώς και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυτοκτονίας ή/και ψυχικής ασθένειας, σημεία τα οποία δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής είτε από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας είτε από το ευρύτερο περιβάλλον του αυτόχειρα.
Το 95% των θανάτων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Έως τα τέλη του Δεκεμβρίου πρόκειται να δημοσιευτούν αναλυτικά τα ετήσια δεδομένα για το 2022 όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ όπως και τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από τους καλούντες της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest