Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | December 2nd, 2022

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τον Νοέμβριο του 2022.
Αναλυτικότερα, τον Νοέμβριο του 2022 καταγράφηκε υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών συγκριτικά με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου για τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, παρατηρείται μία αισθητή μείωση για τα έτη 2019-2020 και έπειτα μια μεγάλη αύξηση από το 2021 και έπειτα. Από 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 530 αυτοκτονίες στην χώρα μας.

Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν να είναι οι άντρες σε ποσοστό 82% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 18%. Οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν από ανθρώπους παραγωγικών ηλικιών (40 – 59 ετών) και ακολούθησαν οι ηλικιακές ομάδες των 30-34 και 65-69. Η πιο συχνή μέθοδος ήταν η πτώση με ποσοστό 23% και ακολούθησαν ο απαγχονισμός και ο αυτοπυροβολισμός. Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών έλαβε χώρα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Οι περισσότερες αυτοκτονίες συνέβησαν εντός της οικείας των αυτοχείρων τα ξημερώματα.


Ακόμη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου, έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους τουλάχιστον 18 θάνατοι σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας, 10 σε καταστήματα κράτησης, 8 εντός μονάδων υγείας και 2 εντός στρατοπέδων. Επιπρόσθετα, μέσα στον μήνα δημοσιεύτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τουλάχιστον 22 απόπειρες αυτοκτονίας από άτομα ηλικίας 15-19 έως 40-44 ετών. Οι κυριότερες μέθοδοι ήταν η δηλητηρίαση (32%) και ο αυτοτραυματισμός (27%) και η πλειοψηφία εξ αυτών έλαβε χώρα στην Κρήτη και την Θεσσαλία. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι ο καταγεγραμμένος αριθμός των αποπειρών αυτοκτονίας δεν αντιπροσωπεύει τις συνολικές διαστάσεις του ζητήματος καθώς υπολογίζεται ότι για κάθε αυτοκτονία σημειώνονται τουλάχιστον 15 με 25 μη θανατηφόρες απόπειρες.

Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα για θανάτους οι οποίοι οφείλονται σε αυτοκτονίες, ωστόσο καταγράφονται με διαφορετική αιτία στα επίσημα πιστοποιητικά θανάτου. Κάθε μήνα γίνεται καταγραφή τουλάχιστον 4 με 5 αυτοκτονιών τα στοιχεία των οποίων λαμβάνονται από επιζώντες αυτοκτονίας που είτε απευθύνθηκαν άμεσα για βοήθεια στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είτε κάλεσαν στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018.
Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι πολύτιμη. Η ακριβέστερη καταγραφή του ζητήματος της αυτοκτονίας στην χώρα μας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη της με άξονα την εφαρμογή έγκαιρων παρεμβάσεων και χάραξης πολιτικών που θα έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπισή της. Όλοι όσοι επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί αυτής της διαδικασίας και να συμβάλλουν στην πρόληψη της αυτοκτονίας στην χώρα μας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest