Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

By: | Tags: | Comments: 0 | March 3rd, 2023

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται οι τάσεις των αυτοκτονιών για τον Φεβρουάριο 2023 έτσι όπως διαμορφώθηκαν έως το τέλος του μήνα σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν μία μικρή μείωση των θανάτων σε σύγκριση με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο τα τελευταία 3 χρόνια. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν να είναι οι άντρες σε ποσοστό 73% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 27%. Η ηλικιακή ομάδα στην οποία συγκεντρώθηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν εκείνη των 65 – 69 ετών. Σε επίπεδο περιφέρειας, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Αττικής ενώ την πιο συχνή μέθοδο αποτέλεσε ο απαγχονισμός. Η πλειοψηφία των θανάτων έλαβαν χώρα εντός της οικείας του αυτόχειρα και τα περισσότερα συμβάντα καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ακόμη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου, έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους τουλάχιστον 2 θάνατοι σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας, 1 θάνατος εντός στρατοπέδου και 1 εντός των ΜΜΜ.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι την τελευταία μέρα του μήνα σημειώθηκε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι συνέπειες του οποίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών συνεχίζει τις ερευνητικές προσπάθειες καταγραφής των αυτοκτονιών σε περιόδους όπου συμβαίνουν σημαντικά ψυχοπιεστικά γεγονότα στην χώρα μας και αναμένεται σύντομα να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.
Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η πρόληψη των αυτοκτονιών συνδέεται άρρηκτα με την αποτύπωσή τους σε τρέχοντα χρόνο. Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική και τους ευχαριστούμε πολύ. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

Top

Pin It on Pinterest