Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ – 1018 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | January 9th, 2023

Εντός του έτους 2022 λάβαμε χιλιάδες κλήσεις (ο ακριβής αριθμός θα δημοσιευτεί εντός του επόμενου διαστήματος) εκ των οποίων το 18% με 25% εντάσσονταν στην κατηγοριοποίηση της αυτοκαταστροφικής-αυτοκτονικής συμπεριφοράς με αίτημα που έχρηζε άμεσης παρέμβαση στην αυτοκτονική κρίση.
Τα δημογραφικά στοιχεία διαμορφώθηκαν ως εξής:
• Το 61,9 % των καλούντων ήταν γυναίκες
• Οι συχνότεροι καλούντες ήταν ηλικίας 20 – 24 ετών
• Το 70% ήταν άμεσα ενδιαφερόμενοι (δηλαδή τα ίδια τα άτομα που αναζητούσαν βοήθεια απευθύνθηκαν για βοήθεια στην γραμμή)
• Η πλειοψηφία ήταν άγαμοι και άνηκε στον οικονομικά ανενεργό πληθυσμό
• Το 61% ανάφερε την ύπαρξη ευχών θανάτου


Πάνω από τους μισούς καλούντες (55% ) ανέφεραν ότι έπασχαν από κάποια ψυχική ασθένεια ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (71%) ανέφερε την ύπαρξη αυτοκτονικού ιδεασμού το διάστημα που έλαβε χώρα η κλήση. Ένα ποσοστό της τάξεως του 30% ανέφερε την ύπαρξη προηγούμενης απόπειρας αυτοκτονίας ενώ παρόμοιο ποσοστό ανέφερε ότι είχε συγκεκριμένο πλάνο για να τερματίσει την ζωή του σε άμεσο χρονικό διάστημα. Το 5% εξ αυτών είχε πρόθεση να πραγματοποιήσει κάποια απόπειρα αυτοκτονίας σε κάποιο σημείο υψηλής επικινδυνότητας της χώρας μας.

Ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των καλούντων που αγγίζει το 45% ανέφερε ότι επισκεπτόταν κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας την περίοδο όπου κάλεσε στο 1018 ενώ η πλειοψηφία των ατόμων (70%) είπε ότι είχε απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν.

Η επαναληπτικότητα της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς παρά την λαμβανόμενη θεραπευτική φροντίδα οφείλει να κινητοποιήσει άμεσα τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσον αφορά τόσο την αναγνώριση και διερεύνηση της αυτοκτονικότητας όσο και την μέγιστη δυνατότητα διασφάλισης της προστασίας των αυτοκαταστροφικών ατόμων.
To Kέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα της ορθής εκπαίδευσης των επαγγελματιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην διαχείριση των αυτοκαταστροφικών ασθενών ως κομμάτι της διαφύλαξης τόσο της προστασίας της ζωής των ίδιων των ασθενών αλλά και της θωράκισης των ίδιων των επαγγελματιών.
————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

Top

Pin It on Pinterest