Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΕΤΗ

By: | Tags: | Comments: 0 | April 26th, 2023

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, εντός της τελευταίας 10ετίας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 8 αυτοκτονίες στον Πηνειό Ποταμό, ένα από τα σημεία υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία της Ελλάδος. Δεδομένης της υποκαταγραφής των αυτοκτονιών (η οποία υπολογίζεται γύρω στο 20% με 30%) εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι διπλάσιος χωρίς να μπορεί να συν-υπολογιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται στην περιοχή και είχαν πρόθεση να αυτοκτονήσουν.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι αυτοκτονίες σε «hotspot» αυτοκτονίας μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά με άμεσες και χαμηλού κόστους ουσιαστικές προληπτικές παρεμβάσεις, δεδομένες για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, μέρος των πιο αποτελεσματικών αποτελούν οι εξής:
– Ο περιορισμός της πρόσβασης στα θανατηφόρα μέσα (π.χ. εγκατάσταση φυσικών εμποδίων όπως τοποθέτηση φραγμάτων στις γέφυρες)
– Η ειδική σήμανση με σαφή αναφορά σε πηγή βοήθειας (όπως η 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018) με σκοπό την ενθάρρυνση των ατόμων να αναζητήσουν βοήθεια όπως και την υποστήριξη των survivors (επιζώντων αυτοκτονίας)
– Η παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού ασφαλείας και η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στην τοποθεσία καθώς
και
– Η ορθή δημοσιοποίηση σχετικών αυτοκτονιών στα ΜΜΕ με άξονα την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την ενημέρωση για διαθέσιμες πηγές βοήθειας.
Ο περιορισμός της πρόσβασης σε θανατηφόρα μέσα θεωρείται μια από τις κυριότερες στρατηγικές για την πρόληψη της αυτοκτονίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
——————————————————————————
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest