Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

By: | Tags: | Comments: 0 | October 10th, 2018

Από το 1992 και κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, όπως έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ψυχική υγεία είναι η κατάσταση ευημερίας, όπου κάθε άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του δυνατότητες, μπορεί να ανταπεξέλθει στις φυσιολογικές πιέσεις της ζωής, να εργαστεί και να συμμετέχει παραγωγικά και γόνιμα στην κοινότητα και όχι απλώς η απουσία μίας ασθένειας. Τι είναι ψυχική υγεία;
– Να σεβόμαστε τις ελευθερίες του εαυτού μας και των άλλων και να φροντίζουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον.
– Να βιώνουμε, εκφράζουμε, αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας- όπως αγάπη, χαρά, φόβο, θυμό, θλίψη, πένθος- και να τα ρυθμίζουμε, χωρίς να παρασυρόμαστε από αυτά.
– Να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις, να ερωτευόμαστε, να δημιουργούμε φιλίες.
– Να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων (ενσυναίσθηση), χωρίς να τα συγχέουμε με τα δικά μας.
– Να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.
– Να αντιμετωπίζουμε παραγωγικά στρεσογόνα γεγονότα ζωής και να βιώνουμε μια αποτυχία χωρίς να καταρρέουμε.
– Να προσαρμοζόμαστε σε περιόδους-ορόσημα της ζωής μας, όπως η εφηβεία, ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού, η συνταξιοδότηση, και τις να απολαμβάνουμε.
– Να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινωνία – ως εργαζόμενοι, εθελοντές, γονείς, φίλοι, μαθητές, αθλητές, πολίτες κ.α. Να νιώθουμε ότι ανήκουμε, προσφέρουμε, παράγουμε, είμαστε χρήσιμοι και σημαντικοί.
Η ψυχική υγεία αποτελεί «κλειδί» για μια καλύτερη ζωή. Είναι αδύνατο, εξάλλου, να ζήσουμε καλά, εάν δεν είμαστε υγιείς τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ας φροντίσουμε την ψυχή μας, όπως φροντίζουμε το σώμα μας.
Το μήνυμα είναι ένα: Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ και ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Κλίμαξ Plus πιστεύουν στην συμμετοχή όλων στην προσπάθεια προαγωγής, προστασίας και αποκατάστασης της ψυχικής υγείας και τον αποστιγματισμό των ψυχικών νοσημάτων. Στόχο όλων μας αποτελεί η ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων πέρα από κάθε διάκριση, κάθε στίγμα, για το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
#worildmentalhealthday

Top

Pin It on Pinterest