Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Τέταρτη εξουσία, παίζεις κι εσύ ρόλο στην πρόληψη της αυτοκτονίας

By: | Tags: | Comments: 0 | September 19th, 2017

Κάθε σαράντα δευτερόλεπτα αυτοκτονεί ένας άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που όχι, δε μπαίνει στη λογική μιας «παρορμητικής» πράξης και ναι,  δίνει κάποια προειδοποιητικά σημάδια- μηνύματα για ότι πρόκειται να ακολουθήσει. Σε αυτόν τον άνθρωπο αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε με έξι στενά του πρόσωπα τα οποία βιώνουν σοκ, άρνηση, ντροπή, ενοχή, θυμό, μοναξιά, κατάθλιψη και στίγμα. Το στίγμα που φέρουν οι επιζώντες αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι θεωρείται από τα πιο ισχυρά σε σχέση με το στίγμα της ψυχικής ασθένειας που φέρουν και οι πάσχοντες αλλά και οι οικογένειες τους.

Αυτοκτονία, ίσως η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία και ταυτόχρονα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που απαιτεί προσοχή, σοβαρότητα, έλεγχο, αλλά και πρόληψη. Φυσικά όλα αυτά, όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, δεν αποτελούν «εύκολα» εγχειρήματα, ακόμα και εν έτη 2017. Οι πιο πρόσφατες έρευνες φανερώνουν ότι η πρόληψη της αυτοκτονίας, παρόλο που είναι δυνατή, περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες κυμαίνονται από την παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την ανατροφή των παιδιών και των νέων μέχρι την αποτελεσματική θεραπεία των ψυχιατρικών διαταραχών και τον περιβαλλοντικό έλεγχο των παραγόντων κινδύνου. Η κατάλληλη διάχυση πληροφοριών και η ενημέρωση του κοινού είναι ουσιαστικά στοιχεία για την επιτυχία των προγραμμάτων πρόληψης της αυτοκτονίας.

Ο ρόλος της τέταρτης εξουσίας, των media στο κομμάτι της πρόληψης της αυτοκτονίας, είναι αδιαπραγμάτευτα πολύ σημαντικός. Κατά καιρούς, έχουμε υπάρξει αποδέκτες ειδήσεων «καυτών» αυτοκτονικών θεμάτων, μοιραίων αυτοτραυματισμών νέων και όχι μόνο και έχουμε αισθανθεί για τα καλά ΠΟΣΟ ένας δημοσιογράφος – παρουσιαστής, ή συντάκτης μπορεί να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια μια απόπειρα, μια αυτοκτονία, τον τόπο, τον τρόπο, τα μέσα που βοήθησαν τον αυτόχειρα να πετύχει το σκοπό και άλλα πολλά. Όλα αυτά, αποτελούν ένα τεράστιο «Χ» στις παγκόσμιες στρατηγικές πρόληψης της αυτοκτονίας και αυτό γιατί καλλιεργούν, ή έχουν την ευχέρεια να καλλιεργήσουν μιμητικές συμπεριφορές. Για να το πούμε σωστά… Αυτό αποτελεί εν δυνάμει έγκλημα.

 

Στον ειδικό «Οδηγό για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ για την πρόληψη της αυτοκτονίας» μπορείτε να βρείτε όλα όσα συνθέτουν μια δημοσιογραφία υπεύθυνη, πάνω στο κομμάτι της πρόληψης της αυτοκτονίας.

 

Κατά καιρούς εξίσου, έχουμε δει να ξεπηδούν διάφορα άρθρα σε sites που αφορούν την αυτοκτονία, τους αυτόχειρες, τους επιζώντες, μελέτες γύρω από το θέμα, έρευνες και στο κλείσιμο του δημοσιεύματος ούτε μια αναφορά για το ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ, Η ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι, αφορά στην παροχή πληροφοριών σχετικά με το που μπορεί κανείς να αναζητήσει βοήθεια και αυτό είναι ύψιστης σημασίας να γίνει σαφές και φυσικά να αρχίσει να υλοποιείται και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την αναζήτηση βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο τέλος μιας είδησης που αφορά μια αυτοκτονία. Οι συγκεκριμένες πηγές βοήθειας εξαρτώνται από το γενικότερο πλαίσιο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν ιατρούς, άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, πηγές βοήθειας στην κοινότητα, καθώς επίσης και τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας. Η παράθεση διαθέσιμων πηγών βοήθειας θα παράσχει μια άμεση οδό για την εύρεση υποστήριξης σε εκείνα τα άτομα που είναι απελπισμένα, ή έχουν την παρόρμηση να κάνουν κακό στον εαυτό τους ως αποτέλεσμα της δημοσιευμένης αυτοκτονίας.

Η Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018, που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας (όπως και το Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας), είναι ανοιχτή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και είναι η μοναδική εθνική γραμμή βοήθειας και υποστήριξης στο κομμάτι της αυτοκτονίας.

Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά. Επίσης, η ΚΛΙΜΑΚΑ αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης καθώς και ερευνητικό έργο, ενώ συμμετέχει, ως οργανωτικό μέλος,  και εθνικός αντιπρόσωπος φορέας, στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP), φορέας ο οποίος αποτελεί το ανώτερο όργανο για την  κατάρτιση στρατηγικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και των ερευνητικών διαδικασιών, σε καθεστώς συνηγορίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018 / suicidehelp.gr

Top

Pin It on Pinterest